Karlovy Vary 2021 jsou za námi

Navzdory nepříznivé předpovědi počasí se většina českých pylonářů vydala do Karlových Varů, kde se na letišti Hory již tradičně pořádá dvojzávod organizovaný ve spolupráci místních modelářů a sousedního klubu LMK Ostrov.

Pátek 28.5.2021 – trénikový den

Páteční počasí potvrdilo, že předpovědi počasí se nedá věřit, protože z deště nebylo nic a během celodenního tréninku vlastně vůbec nezapršelo a občas dokonce vykouklo sluníčko. Ještě větším překvapením než počasí byla účast nových zájemců o pylonové létání. Po loňském přírůstku Dana Bartůška „Badana“ a Honzy Petra z Kardašovi Řečice, které k rychlostním modelům přitáhl dlouholetý pořadatel Velkých cen v Mělníce Tomáš Živný za vydatné asistence Jardy „Tuláka“. A letos do Varů dorazily další dva velmi kvalitně připravení a hlavně totálně nadšení piloti Kamil Vydra a Jirka Novotný se svým devítiletým mechanikem, synem Jirko Novotným. Hoši vítejte mezi námi….

Tréninkový den bylo zakončen přátelským posezením v klubovně místního letiště. Překvapili nás kluci z Kardašky, kteří si sebou na akce vozí plynový nerezový gastro gril a připravili všem účastníkům naprosto skvělý catering. Jak už tomu bývá po dlouhém odloučení, tak modelářská tématika se probírala do dlouhých nočních hodin.

Sobota 29.5.2021 – Ostrovské pylony

Další a ještě výraznější odchylka od plánované předpovědi počasí. Déšť nikde a létat se začalo za téměř ideálních podmínek s polojasným až slunečným počasím. My samozřejmě víme, kdo se nám o počasí tam nahoře stará, takže DAGO a všichni ostatní děkujeme.
Nebudeme popisovat průběh celého závodu, protože v psané podobě je tak trochu nuda. Pylonové závody se musí prostě zažít. Uvedeme pouze pár momentů, které za zmínku skutečně stojí. Hned prvním překvapením v prvním kole bylo dosažení časů na hranici 53s v kategorii F5D, kterých dosáhli srovnatelně dva Tomášové. Jeden Andrlíků a druhý Ciniburků. Všem se zdálo více než podivné, ale kontrola časomíra ani dokonce kontrola logů ve vysílačích nepotvrdila chybu v počtu odlétaných kol. Takže asi „dobrej luft“
Motorová kategorie F3D nezačala šťastně pro Jirku „Mazaného“ Novotného a Romana Pojera, kdy ani jeden nenastartoval svůj model a zapsal na úvod 200 bodů. Aby toho nebylo málo, tak ve třetím startu se jejich modely srazily při startu což znamenalo dalších 200 bodů, konec nadějí na výsledek a bohužel také konec pro Jirkův parádní model NoBasty …RIP.
Jirka si spravil chuť druhým místem v kategorii F3T, kde sváděl souboje s vítězem Jirkou Kleinem. Nepříjemnou událostí v závedech „quickin“ byla havárie modelu Nemesis Tomášeho Živného pro „nešťastnou“ technickou závadu. Třetí místo si zaslouženě vybojoval Ivoš Konečný se svou drahou mechaničkou Jindřiškou. Gratuleujeme.

Neděle 30.5.2021 – Karlovarské pylony

Neděle, druhý závod ve stejném prostředí a za ještě lepšího počasí, prostě dokonalé neděle. Všechno od brzkého rána běželo jako na drátkách. Pořadatelé skvěle zvládali měřící zařízení a pravidelně „naháněli“ opozdilce na start, aby nikde nevznikali žádné prostoje. Na trati se piloti se svými mechaniky také snažili, aby si vylepšili výsledky předchozího dne a nastavili laťku svého výkonu v nové sezóně na maximum. Nedělní závod se již naštěstí obešel bez kolizí a havárií. Hlavním překvapením bylo třetí místo v F3T Honzy Petra, pro kterého to byl první závod s pylonovým motorákem Nemesis. Ve „velkých“ motorácích F3D potvrdil svou rychlost a kvalitu mistr světa z roku 2017 Jirka „mazaný“ Novotný.

Nakonec musíme poděkovat Mírovi Novákovi, Bohoušovi Brannému za přípravu a organizaci závodů a jejich manželkám za gastronomický servis, kdy každý den po skončení závodu připravili skvělá jídla pro všechn yzávodníky a pořadatele. Děkujeme


Fotogalerie ze závodu



A něco z našich momentek


Výsledky ke stažení

1 trackback / pingback

  1. Karlovarské pylony 2021 – AMC Blatná, modelářský klub p.s.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*